maanantai 21. syyskuuta 2015

pakkoruotsi

PAKKORUOTSI

Monet lapset ja nuoret vihaavat ruotsin kieltä ja sen opettelemista, koska he ajattelevat että ruotsin kieltä ei tarvitse osata juuri ollenkaan. Minusta on typerää, että koulussa opetetaan vuodesta toiseen ruotsia, jota kukaan ei halua edes oppia. Näen myös asian hyvin ongelmallisena, koska nuorten ruotsin numerot ovat romahtaneet reilusti.

Minusta ruotsin kieltä ei juurikaan edes tarvita missään. On toki työpaikkoja missä vaaditaan ruotsin kielen osaamista, mutta yleensä näissäkin ammateissa pärjää pelkällä englannilla. Jos jatkamme työpaikkojen ruotsin kielen tiimoilta niin voin sanoa että tunnen pari läheistäni, joiden töissä on mainittu että ruotsin kielen pitää olla kiitettävää, mutta outoa kyllä ruotsia ei ole näissä työpaikoissa koskaan edes tarvittu. Monet aikuiset aina puhuvat siitä että on sivistävää osata monia kieliä ja näinhän se onkin, mutta minusta ruotsin kieltä ei ole edes tehty opeteltavaksi. Voin nyt myös sanoa, että ruotsissa monta kertaa käyneenä en ole koskaan vaihtanut siellä sanaakaan ruotsia. Kaikki asiat hoituva pääsääntöisesti englannin kielellä, joka taas on erittäin hyödyllistä. Itselläni ei kuitenkaa koskaan ole ollut mitään ns. vaikeuksia ruotsin kielen oppimisessa, vaikka numeroni siitä on aina ollut 7.

Näin ollen voin ehdottaa koko Suomen kansalle parannusehdotuksia pakkoruotsin suhteen. Toivoisin että pakkoruotsi tulisi väistymään kouluista seuraavan 10 vuoden kuluessa. Ruotsia voisi toki edelleenkin opettaa kouluissa, mutta siten että se olisi vapaavalintainen kieli, kuin esimerkiksi ranska ja saksa.  

Ruotsin kieltä on toki hyvä osata yleissivistyksen vuoksi, mutta eipä sitä juuri muuhun tarvitse. Kouluissa ruotsi on ollut riesa jo vuosikymmeniä, mutta kukaan ei ole tehnyt asialle mitään. Ruotsia opetetaan lähinnä siksi, koska suomi on kaksikielinen maa ja myös siksi, että sitä tarvitaan tulevaisuudessa, joka on myös hyvin epätodennäköistä. Jos ruotsi poistuisi kouluista 10 vuoden kuluessa tai aikaisemmin niin se voisi helpottaa monen “elämää”. Eipä mulla muuta tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti